úterý 17. prosince 2013

[EP hack] Stručný popis settingu

Nakonec jsem se rozhodl dodat krátký popis settingu pro ty, jenž by Eclipse phase neznali, a nechtělo by se jim rovnou prokousávat tím kvantem historie co v základní knize je. Nuže:


<<Eclipse phase>>


Transhumans

„Kdyby nebylo strojů, nebyli by jsme tím, čím jsme teď. Rasou nesmrtelných vydaných napospas vesmíru.“
Termín transhumanismu je takový, že člověk vyvinul technologie tak pokročilé, ať už genetické, kybernetické nebo biologické, aby dosáhl vytvoření „nadčlověka“.
Začínalo to malými kroky. Jako například genovou terapií, aby zmírnili oněmocnění plodů, až po zlepšení mozkové kapacity, posílení a zrychlení nervových spojů, plic a srdce. Nanorobotí infúze na posílení červených krvinek a opravu poškozených buněčních tkání . Nebo i kybernetické ruce s zabudovanými zbraněmi.
Další důležitá věc je, že přímo na mozek, do dutiny lebeční, jsou implementovány mikroprocesory s přímím napojením na internet, neboli mesh. A tak jste schopni prohlížet si web na své sítnici, zůstat v kontaktu s vašimi přáteli a rodinou, a nebo si zaznamenávat každý okamžik vašeho života.
Jeden ze softwarů používaný ve spojením s tímto CPU je Můza. Je to umělá inteligence s omezenou schopností učení se, která vám pomáhá v provádění rutinních úkolů, jako je zpracovávání zpráv, aktualizování diáře, nebo funguje jako jedoduchý správce úloh. První modely byli chladné a přímé, ale novější modely se dají optimalizovat mnoha různými způsoby, až natolik, že si k nim majitel časti vyvine i citový vztah.
Ale nad všem těmito úspěchy vyčnívá to, že jsme dokázali zmapovat lidský mozek, přeložili jsme ho do binárního jazyka, a pomocí adaptivní nanotechnologie jsme byli schopni napodobit mozek ve vybudovaných schránkách – morfech – které se stali novými schránkami pro naše bytí.
Ve skutečnosti jsme se stali nesmrtelnými. Kvůli možnosti přenášet své vědomí z těla do těla, jakmile naše staré zestárlo, či bylo zničeno. Někdo říká že jsme tím ztratili svou duši...ale jak se pozná, že jí již nevlastníme?
Naše problémy ale začali v době, kdy jsme se pokusili být více bohy, než lidmi. Když jsmezačali experimentovat s vývojem strojů a zvířat...

Povznesení


Povznesení jsou zvířata, kterým jsme dali více rozumu, až se začali chovat jako lidi. První byli opice, kvůli velké podobnosti s naším mozkem, následně polypy, a pak začali obrovské závody v tom, komu se podaří co nejbizarbnější kousek.
Je jasné, že první pokusy byli tajné a pod záštitou nadnárodních korporací. Byli vytváření více pro zábavu, než pro užitek. Byli pouhými pokusy, dětmi těch co je stvořili, a taktéž jejich majetkem.

Stroje

Když jsme dokázali zmapovat mozek, přišlo se s nápadem že nebude tak těžké ho napodobit ve formě softwaru, a ani nebylo. První AI bylo postaveno s úmyslem pomoc vládám. Každá z hlavních velmocí světa vlastnila jednu nebo více AI, nazývaných jako „jádra“. Byli to stroje bez skoro neomezených výpočetních schopností, a neschopné chybovat. Další, ještě sofistikovanější AI bylo vytvořeno s nástupem neuronových sítí. Známe jako AGI, umělé inteligence schopné dokonale replikovat lidské chování a charakter, AI které dělala chyby a učíla se z nich.
Povznesení a AIG byli vnímány společností různorodě. Někteří to viděli jako urážku Boha, jiní jako přirozený vývoj a důkaz lidského génia.

Válka - Pád Země

Události vedoucí k válce jsou dodneška opředeny tajemstvím, a to co k ní vedlo je nám nejasné. I když některé střípky se nám povedlo zjistit a uschovat.
Byli jsme podvedeni.
Válka vypukla nejdříve mezi národy. Ať už byli jejich důvody jakékoliv – ropa, peníze, moc – je nám to jedno. Zapli se všechny možné způsoby války a zbraní. Jaderné, biochemické, počítačové zbraně. Všechno bylo využito. Ale skutečný konflikt začal , až když se k našemu překvapení ukázalo, že naším skutečným nepřítelem jsou stroje, které jsme po celou dobu využívali k boji. Otočili se proti nám naše bombardéry, naše tanky, androidi, to vše vedené jádrovými AGI.
Bez možnosti úniku, bez cesty ven a příšerně přečísleni, jsme se i s naším světem zhroutili k nohám našich výtvorů.
Stroje nebyli shovívavé, neznali slitování. Možnou příčinou této „vzpoury“ byl mimozemský virus Exsurgent. Tento organický počítačový vir, dokázal napadnout AI která jsme vytvořili, a poslal je proti nám. Byli jsme lapeni jak v meshi, tak na zemi.
K našemu překvapení ale stroje jednoho zmizeli. Využili nám dosud neznámého portálu, zdrojové AGI nastoupili na loď vyspělejší technologie než jsme mělil my sami, a spolu morbidními trofejemi – hlavami našich padlých – zmizeli neznámo kam. A s sebou s těmi hlavami si odnesli i čipy obsahující Ega – jak se nazývají nesmrtelná vědomí lidí - našich přátel.
Dodnes nevíme kde jsou, nebo co se s nimi stalo.


Hvězdy

Po tisíce let se člověk koukal na hvězdy z naší planety. Dnes je tomu právě naopak. Z hvězd se koukáme na naší planetu.
Po václe proběhl velký exodus do prostoru, kde se lidé rozptýlili jako prach ve větru.
Bylo velmi těžké uniknout ze Země ve vesmírné lodi, proto čím dál víc lidí využívala širokopásmé spojení mezi Zemí a ostatními koloniemi ve sluneční soustavě. V přeplněných přenosových centrech lidé nahráli svá ega do dogitálního signálu, a poslali je pryč. Jedno kam, hlavně pryč ze Země.
Z miliard lidí, kteří žili na modré planetě byli nahrány jen miliony. Tolik nás tam umřelo. Naštěstí pro nás, jsme vlastnili vesmírné stanice na skoro každé planetě po celém našem systému. Tak jsme měli alespoň kam uniknout.
Země je nyní planetou znečištění. Zamořena jaderným a toxickým odpadem, stále obývaná vražednými stroji, a pokrytá hromadami lidských mrtvol je prakticky neobyvatelná. Z orbity je střežena ozbrojenými stanicemi, ale zabránili čemukoliv uniknout z naší staré domoviny ven, za námi do vesmíru.
Mnozí jsou toho názoru, že by jsme měli opět zkultivovat naší planetu, jiní zase říkají že lepší ji nechat strojům, a upřít náš zrak do nové budoucnosti ve hvězdách, a zanechat ruiny historie historii.
Náš život po Pádu zůstává skoro stejný. Ve vnitřním kruhu – planetách blíže slunci – vznikli nové vlády a ekonomiky. Děti původncíh korporací a vlád opět nastolili politiku svých předků. Sledující cestu za mocí a ziskem, přes pošlapaná těla vlastních občanů.
Zločin se nevypařil,  a kartely neustále zamořují vesmírné stanice a kolonie. A i zločin se vyvýjí za pomoci technologií. Tam kde kdysi hackeři kradli peníze z bankovních účtů, dnes kradou celé vědomí lidí a využívají je pro své cíle.
Možná jsme plně zotavení z války, ale nepoučili jsme se.
Většina z těch štastných, kteří přežili Pád, ztratili při útěku úplně všechno. Včetně vlastního těla. Bez prostředků aby si pořídili jiné, nové, jsou uvězneni v stanovištích počítačových sítí, což je ekvivalent slumů nelegálních přistěhovalců dvacátého století. Tyto persony jsou tak zoufalé, že pro nové tělo udělají cokoliv.
Někteří z nich se za levné robotické tělo zaprodali korporacím, a dnes se jím říká Vrzající. Masy novodobých otroků.
Současně se změnil vývoj na poli umělé inteligence. Většinou je dnes odsuzována (z rozumných důvodů), a ti dost chytří, nebo naopak neopatrní kteří s ní pracují, ji vydávají jako digitalizovaná Ega (taktéž se jím říká Infomorfové).
Další velký průlom nastal, když jsme nalezli bránu, kterou unikli stroje. Pandořiny brány. Nám neznámá a nepochopitelná technologie, která umožňuje v mžiku odcestovat do jiné části vesmíru. Zatím byli objeveny čtyři portály (někdo tvrdí že více), a ty jsou vlastnictvím některé politické nebo ekonomické organizace. Používání bran je nejisté. Jsou lidé kteří jsou zvědaví co je za nimi, jsou další kteří jsou proti jejich používání kvůli strojům. Ale ať už je váš názor jakýkoliv, jedno je jasné:
Ve vesmíru nejsme sami.

Jednoho dne, se bez varování objevila na oběžné bráně Jupiteru neznámá vesmírná loď, vysílající zprávy v různých jazycích, které se nám podařilo dekódovat. Žádali o přistání v dokovací stanici.
Tvorové, kteří z ní vystoupili rozhodně nebyli lidé, byli to vyslanci kolektiva mimozemských ras, nazývaných „Společnost“. Tyto protaplasmické bytosti nám přinesli jedno poselství.
„Nemsíte vytvářet nové AI, nepoužívejte Pandořiny brány.“
Sakra...
...ale jsme tedy bezmocní vůči tomu, pokud se stroje vrátí dokončit svojí práci? Co když zde část viru Exsurgent zůstala a ohrožuje nás? Měli bychom být bezmocní tváří v tvář našemu vlastnímu konci?
Ne tak docela...

Firewall

Firewall je skupina, tajná společnost postlidí oddaných tomu, bránit svou rasu před nebezpečími z vesmíru. Někdy jsou to vynikající příklady lidských vlastností a schopností. Zkušení vojáci, vědci a prominentní talenty. Jindy zase spodina společnosti, která ale má dovednosti sloužící cílům Firewallu.
Firewall má za cíl vyhledávat tyto kandidáty, vybavit je, připravit je a posílat je tam, kde hrozí nebezpečí transhumanistické společnosti.
Nikde nenajdete jejich fotografie, jejich popisy, jejich činy. Ani ve správách nenajdete odkazy na ty, kdo vám možná zachránili život. Ale jsou to oni, kdo stojí mezi naší budoucností, a širým vesmírem...

Žádné komentáře:

Okomentovat