pondělí 4. července 2016

Herbář




Ola, jako další doplněk jsem si sepsal pro svou minulou kampaň drobný herbář rostlin se zvláštními schopnostmi, třeba je využijete i vy ve svých hrách. Moji hráči si to u mě vyžádali, ale možná to využije i někdo jiný. Pokud si najdu nějaký extra čas, rád bych ke každé květině nakreslil obrázek, ale to možná bude chvíli trvat (pozn autora, jelikož se zná: dlouuuuuho trvat :) ).

Několik rostlin (přesněji Krvavá kopřiva a Hrstan) jsou "vypůjčeny" ze skvělého Quentinova příspěvku Tross.

Herbář je psán tímto vzorem:

Název: Název rostliny, nic víc, nic míň
Vzhled: krátký popis toho jak rostlina vypadá
Schopnost: čím je daná rostlina zvláštní. Tato část je bez-systémová, ale určitě dokážete vymyslet drobné výhody pro systém který používáte.
Možnost nalezení: kdy a kde daná rostlina roste (či dává plody). Období jsou jaro, léto, podzim, zima. Lokace jsou arktika, bažiny, hory, lesy, pobřeží, podzemí, poušť, planiny.

Název: Krvavá kopřiva
Vzhled: Vypadá jako klasická kopřiva, ale její listy i stonky jsou lehce narudlé.
Vlastnosti: Když někoho požahá, tak se jeho pokožka stane velmi citlivou a dokonce lehce krvácí. Ten kdo je požahán si musí dávat pozor na jakýkoliv kontakt s pokožkou, samotné nošení oblečení na požahaném místě nepříjemně bolí, ale údery, či nedejbože zranění krvácí mnohem více než by tomu  mělo být. Požahaná postava dostává více zranění ze všech zdrojů (pokud trefí požahané místo). Z krvavé kopřivy se dá vymačkat její šťáva, která má stejné účinky, ale koncentrovanější. Pokud se ale listy usuší, a udělá se z nich čaj, tak naopak uklidňují a mají i drobný léčivý účinek.
Možnost nalezení: jaro, léto, podzim + pobřeží, planiny, lesy, bažiny

Název: Kořen mrtvého stromovce
Popis: Je to podivný dřevnatý keř, jenž má krátce v létě bílé kulaté plody.
Vlastnosti: Bílé plody se dají usušit, nebo jíst čerstvé, a pokud tak někdo udělá, tak jej příjemně zahřejí. Jsou skvělé v zimě, jelikož celkově zrychlí metabolismus, a člověk pak vydrží mnohem menší teploty než obvykle, ale má mnohem větší žízeň a hlad. Tyto bobule, ať už sušené nebo čerstvé, jsou velmi vyhledávaným zbožím u cestovatelů, kteří vyrážejí na cesty na ledový sever či do hor.
Možnost nalezení: léto + planiny, lesy, hory

Název: Dračí oheň
Popis: Krásně vypadající květina sytě žluté, až oranžové barvy rostoucí na velkých plochách.
Vlastnosti: Během jarních nocí z ní vylétává její pyl, který nádherně září, a proto je možné během nich vidět nádherně osvětlené celé paloučky. Z tohoto pylu je prý nejsladší med na světě, a ta medovina! Nápoj bohů.
Možnost nalezení: jaro, léto, podzim + planiny, lesy

Název: Smrtihřib
Popis: Nádherně vypadající masitý hřib, se žlutohnědým kloboučkem.
Vlastnosti: Jak ale už jeho název napovídá jedlá houba to nebude. Jeho pozření vyvolává prudkou paralýzu a vnitřní bolesti. Naštěstí tento efekt netrvá až tak dlouho. Jak moc je nebezpečný záleží na jeho úpravě. Čerstvé natrhaný skolí většinou jen slabé jedince, ale speciálně upravený v alchymistické laboratoři se již stává nebezpečnou látkou i pro dospělé muže.
Možnost nalezení: léto, podzim + planiny, lesy, bažiny

Název: Hrstan
Popis: Velmi vzácný bledý strom rostoucí již jen na velmi těžko dostupných místech. Jeho plody, bílé hrušky, prý propůjčují nadlidskou sílu. Říká se, že jich bylo v dávných časech hojně, ale válečníci je do jednoho otrhali.  Nyní, kvůli své nenasytnosti, žijí v horách proměnění v obry a půlobry.
Vlastnosti: Každá snědená hruška zvyšuje na den sílu konzumenta, ale s každou další snědenou hruškou vzrůstá riziko že se tělo nenávratně pozmění. Pokud se tak stane, tělo postavy začne procházet bolestivou proměnou a růst do obřích rozměrů. Po týdnu růstu a bolesti se proces zastaví, a asi si budete muset zvyknout na to, že se vám budou špatně shánět boty vaší velikosti... 
Možnost nalezení: podzim + hory, ale nalezení by nemělo být zde moc bráno v potaz, spíš by to mělo být zvláštní setkání a nález sám o sobě.

Název: Poslední odpočinek
Popis: Poněkud melancholický název patří nádherné květině. Má temně zbarvený stonek a listy, a vršek zdobí květ jehož barva přechází z pomněnkové modré až po zářivě purpurovou.
Vlastnosti: Často roste na místech kde jsou pohřbení dobří lidé, a proto je lid severu považuje za posvátné, a nosí je na hroby svých milovaných.
Tato květina má jednu zvláštní prospěšnou schopnost a to tu, že pokud je z ní vytvořen extrakt,tak zbraně jím potřené se budou brát jako magické v ohledu udílení zranění nemrtvým stvůrám (mohou tedy ignorovat jejich odolnosti apod.).
Možnost nalezení: všude + jaro, léto, podzim

Název: Bábino ucho
Popis: Tato houba lišejníkového typu roste vždy pouze ve velkém vlhku a na mrtvých stromech. Takže se většinou nachází hluboko v lesích či bažinách. Ale i když roste na takto nepřístupných místech, tak je velmi vyhledávaná, jelikož je to jeden z nejlepších léků na většinu nemocí.
Vlastnosti: Čaj z ucha silně posiluje imunitu, a proto ten kdo jej vypije má větší šanci že se vyléčí z nemoci, jenž jej trápí, nebo kterými by se mohl nakazit. Neplatí pro magické nemoci.
Možnost nalezení: Léto, podzim, teplejší zima + lesy, bažiny, podzemí

Název: Utopencova chaluha
Popis: Tato vysoká řasa rostoucí ve slané vodě je poměrně vzácná, ale její cena na trhu se pohybuje vysoko.
Vlastnosti: Po jejím snědení za syrova (dá se i usušit, ale musí se opět namočit před pozřením) dovolí lépe okysličovat tělo, a proto umožňuje tomu kdo ji pozřel vydržet třikrát tak dlouho pod vodou.
Možnost nalezení: Pobřeží + celoročně

Název: Krvavý sníh
Popis: Tyto krásně rudé bobule na zelených listech rostou pouze ve sněhu. Častěji se i vyskytují ve vyšších nadmořských výškách. Je to parazitická rostlina, která napadá jiné rostliny, a roste pak z jejich kmenu a síly.
Vlastnosti: Tyto rudé bobule, pokud se pozřou, utlumují bolest. Nutno dodat že jsou velmi trpké, proto je občas báby kořenářky svařují s medem a podobnými surovinami. Pokud je pozřete, únava z vás za chvilku opadne. Navíc pokud jsou svařeny s medem, dají tomu, kdo vzniklou kaši sní energii navíc (například dočasné životy).
Možnost nalezení: arktika, hory, lesy, planiny + zima

Název: Plísnivý strach
Popis: Bílá houba muchomůrkového typu s tečkami barvy zelené plísně.
Vlastnosti: Pokud ji někdo pozře, způsobí halucinace evokující strach. Síla halucinací a schopnost těla se s houbou vyrovnat závisí na množství a úpravě hub. Smaženici si z nich dát rozhodně nechcete.
Možnost nalezení: bažiny, lesy, podzemí + podzim

Název: Luční hvězda
Popis: Tato květina roste v malých keříčcích a květy jsou drobné bodláky různých barev.Většinou od modrých až po červenou.
Vlastnosti: Pokud se tyto pichlavé květy svaří s červeným vínem, tak nejenže jej příjemně okoření, ale navíc dodávají sílu při náročných činnostech. Pokud se to s nim nepřežene (záleží jak mate tuhý kořínek), a vypijete je před dlouhým spánkem, tak se ráno budete cítit mnohem víc svěží (při spánku se léčí vice životů).
Možnost nalezení: lesy, pobřeží, pláně + jaro, léto, podzim

Název: Trolí jabloň
Popis: Tato většinou pokroucená jabloň plodí malá svraštělá jablíčka.
Vlastnosti: Sami o sobě jsou jablíčka velmi trpká, ale pokud je postava vymačká, tak šťáva z nich odhání všechen hmyz a havěť po dobu cca 1k6+2 hodin. Jejich vůně není nepříjemná, je taková lehce sladkokyselá.
Možnost nalezení: bažiny, hory, lesy, planiny + podzim

Název: Černoočko
Popis: Roste v malých keříčcích na větších plochách. Tyto drobné rozvětvené keříky mají malé černé bobule.
Vlastnosti: Jsou oblíbenou pochoutkou a přidávají se do koláčů, ale málokdo ví že když se rozdrtí a smíchají s medem, tak nejenže božsky chutnají, ale i efektivně zastavují krvácení. Pokud je tato mast použita na umírající postavu, tak ta automaticky uspěje na stabilizaci bez hodu.
Možnost nalezení: lesy, planiny + podzim

Název: Sigfrídův ořech
Popis: Tyto velké kulaté ořechy v pevné skořápce rostoucí po celém severu jsou vyhledávanou pochoutkou jak prasat, tak lidí. Velikost mají asi jako dětská pěst.
Vlastnosti: Když se sní (nejlepší jsou uvařené v medovině), tak dobře zasytí. Jeden ořech se dá použít jako denní dávka jídla.
Možnost nalezení: vše kromě podzemí + podzim, zima

Název: Zlobří prsty
Popis: Tato vysoká rostlina dosahující výšky až dvou metrů matně šedé barvy ve svých tlustých listech skrývá hořkou tekutinu, která ale dodává hodně energie.
Vlastnosti: Pokud vysajete tekutinu z jednoho listu tak můžete fungovat jeden den bez spánku. Listy jde jíst den po dni se stejným efektem, ale od druhého dne to začíná být na tělo velká zátěž, a málokdo dokáže na Zlobřích prstech fungovat déle jak pár dní. Jakmile  už to vaše tělo dál nezvládne, nebo se rozhodnete si konečně zdřímnout, usnete velmi silným spánkem ze kterého vás jen tak nic neprobudí, je to skoro jako by jste upadli do kómatu. Postava bude spát po dobu cca 1/2 dní co byla vzhůru.
Možnost nalezení: bažiny, hory, lesy, podzemí + celoročně

Název: Jedonoška
Popis: Tato rostlina připomíná vysokou tlustou trávu zelenomodré barvy.
Vlastnosti: I když název může mást, tato rostlina není jedovatá, právě naopak! Pokud je utržená a přiložená na ránu s jedem (hadí nebo pavoučí kousnutí například), tak vytahává z rány jed a krev. Některé jedy mohou být moc silné (např. magické), a proto na ně jedonoška nebude mít tento efekt. Dá se z ní i udělat mast, pokud se smíchá se zvířecím lojem a namočí se do nějakého hadru, může v uzavřené přepravce být aktivní několik měsíců (1k3+1).
Možnost nalezení: lesy, pobřeží, planiny + celoročně

Název: Tisíc sluncí
Popis: Tato rostlina dorůstá přibližně jednoho metru, a je poryta žlutými či oranžovými květy podobným malým slunečnicím.
Vlastnosti: Pokud se tyto květy rozdrtí a smíchají s kvalitním olejem, tak je z nich skvělý masážní uvolňující olej na namožené svalstvo. Pokud se tímto olejem důkladně promasírujete před spánkem, obnovíte si vice zdrojů (životy, schopnosti, co já vím s čím počítá Váš systém).
Možnost nalezení: lesy, pobřeží, pouště, planiny + jaro, léto, podzim

Název: Divoká vejce
Popis: Tato rostlina má zvláštní plody, vypadají trochu jako hnědá vejce pokrytá dlouhými chlupy.
Vlastnosti: Plody mají zvláštní schopnost dodat tomu, kdo je sní nevídanou výdrž. Po jejich snězení je možno chvíli fungovat, i když by jste dle všeho měl být už mrtvý, a nevypadá to že by vás něco odkázalo zastavit. Pokud to ale přeženete, je možné že po odeznění efektu vejcí padnete mrtvý k zemi. Navíc je plod této rostliny velice návykový! Nedoporučuje se konzumovat opakovaně. Závislost je to těžká, kdy při nekonzumaci vejcí majitel stále slábne, až nakonec může i umřít.
Možnost nalezení: bažiny, hory, lesy + léto, podzim

Název: Ohnivá pavučina
Popis: Bodláku podobná květina má nejdříve žlutooranžové květy, které se na podzim rozvinou do jemného chmýří stejné barvy, jenž obtočí celou rostlinu jemnou "pavučinou".
Vlastnosti: Pokud se Vám podaří nasbírat na podzim dostatečnou zásobu chmýří, je možné jej potom zapálit, a výpary z něj jsou tak pronikavé (slabším žaludkům se rozhodně nemusí dělat dobře), dokáží probrat osobu jenž momentálně nevnímá. Používá se k probuzení ze spánku, omdlení, alkoholu a i na uklidnění z psychických záchvatů.
Možnost nalezení: lesy, planiny, hory +  podzim

Název: Orlí peří
Popis: Vysoké hnědé listy Orlího peří rostou na dutém stonku, který občas dosahuje až výšky dospělé ženy.
Vlastnosti: Listí se sbírá a suší, načež je možné jej kouřit, či inhalovat zapálené v ohni. Po chvíli se vám možná na chvilku bude točit hlava a zatočí žaludek, ale následně přijde velké prozření, a vidíte ostřeji, chutě jsou výraznější a jsou v  nich cítit menší nuance, a i trávu slyšíte růst. Efekt bylinky po inhalaci chvíli trvá než nastoupí, ale následně se konzumentovy přibližně zdvojnásobí jeho smysly. Efekt odezní po několika minutách, a navrací se návrat do otupělé reality. Jelikož pocit mnohem lepších smyslů je skoro až nadpřirozený, je tato bylinka velmi návyková.
Možnost nalezení: lesy, bažiny, planiny +  celoročně

Pokud vás tento krátký seznam jakkoliv zaujal, a měli by jste vlastní nápady na další rostliny, tak se o ně podělte! Rád bych si Vaše nápady přečetl a pokud by Vám to nevadilo i je následně přidal sem (pochopitelně s odkazem na Vás).

Hraní zdar! :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat